Saturday, January 8, 2011

Kaedah merawat PCOS

MENGAPA PCOS TAK SUBUR

 Olih sebab gangguan hormon perangsang telor iaitu FSH dan LH, maka peroses permatangan telor yang biasa berlaku dalam ovary menjadi terganggu. Biasanya peroses pematangan telor berlaku sejurus darah haid mula turun. Dari sel benih (germ cell) dalam ovary , ia membentuk karung telor atau follicle yg kan membesar selama 13-16 hari sehingga karung felor in mencapai saiz 20 mm.


Pembesaran karung telor dirangsang olih hormon FSH. dan dalam folicle ini ada ovum atau benih. Apabila mencapai saiz 20 mm pada hari ke14, follicle ini pecah dan mengeluarkan ovum saperti benih biji getah bila buahnya pecah, biji2 terkeluar dari karung buah tersebut.


Pada hari ke14 ovulation berlaku dan ovum bersedia untuk disenyawa/fertilize.

Malangnya pesakit PCOS tak dapat mencapai tahap ovulation dam peroses pematangan telor terganggu dan terhenti pada peringkat saiz follicle 4-5 mm saja, jadi telor tak bolih matang dan ovulation tak berlaku.


Peroses ini berlaku berulang2 saban bulan sehingga bertimbun follicle2 dalam ovary menjadikan ovary bengkak. Bila tak ada ovulation, haid pun tak datang.


Mengapa peroses pematangan telor ini terganggu? Punca ada cacat baka (chromosome dan gene) dan lain toksin serta gangguan biokimia dalam tubuh badan yg sering gemok dan mengalami insulin resistant.

Biasanya akan berlaku gangguan hormon yang tidak seimbang - hormon perangsang ovulasi LH akan meningkat dua kali ganda FSH.  Hormon estrogen tinggi tetapi hormon progesterone rendah kerana tidak ada ovulasi. Hormon lelaki yang biasanya sedikit sahaja meningkat tinggi menimbulkan gejala2 kelakian. Gangguan hormon tersebut meyebabkan kegagalan ovulasi, manjadikan wanita itu tidak subur dan tidak bolih hamil dan seterusnya pusingan haidnya akan terganggu, kadang berbulan2 tiada haid. 

Perdarahan haid juga munkin berlaku secara berpanjangan tempoh haid dan banyak jumlah darah , munkin berketul2 darah, akibat penebalan lapisan endometrium (endometrial hyperplasia). Perdarahan ini kadang2 menyebabkan anemia yang munkin memerlukan transfusi darah.


Rahsia Kurus Badan Usaha untuk mengurangkan berat badan bagi pesakit PCOS adalah sangat penting untuk mencapai kejayaan, iaitu menjadai hamil. Biasanya saya beri pengidap2 PCOS ubat kurus badan, ubat kurangkan gula dan ubat imbangkan hormon. Tapi malangnya kadar kejayaan kuruskan badan amat mengeciwakan. Sedikit saja yg berjaya maknya dapat kurungkan 10% dari tahap berat asal

Malah ada pula yg meningkat berat badan walau pun makan ubat2 supplement yg saya beri. Sungguh menghampakan.

Sebenarnya faktor terpenting dalam usaha kuruskan berat badan ialah Pengurangan makanan pada keseluruhan, khusnya pemakanan yg mengadungi karbohaidret dan gula. Contoh2 makanan tersebut ialah, nasi , mee, roti canai, spageti, coklat, ais krim, kueh2, cookies dan banyak lain2. Makan ini semuanya patut dikawal ketat, makan sedikt saja jangan lebih atau tambah.

Masalah pokok ialah tabiat makan yg tak terkawal, mereka ini didepan orang makan sikit, rasa malu, tapi belakang orang makan bertambah2. Waktu menonton TV atau berehat makanan sampingan junk foods tak putus2 dikonyah. Orang gemok sebenar terlebih makan daripada apa yg diperlukan olih badan untuk kegunaan tenaga, repair sel dan tisyu dan pertumbuhan organ.

Mereka juga makan telalu cepat , belum sempat makan jadi lumat ketika dikonyah dalam mulut sudah ditelan. Ini tabiat tak baik. Biasa kantung perut akan menghantar signal keotak yg ia dah penuh / kenyang, Tapi ada tempoh jarak waktu atau lag time lebih kurang 20 minit. Olih itu orang tabiat makan slow2 dan konyah makanan perlahan2 tidak akan terlebih makan.

Orang gemok ada lah dalam keadaan 'self denial', mereka tak akan mengaku makan banyak. Ini adalah satu keadaan yg memerlukan bantuan ahli pakar saikoloji. Mereka memerlukan counselling dalam mengatasi situasi ini

5 comments:

 1. doc, melalui ujian scan ultrasound sy mengalami PCO di kedua2 belah ovari. tetapi period saya teratur, apakah punca PCO yg saya alami? doc tempat saya scan cume beritahu cysts jenis air.
  tinggi & berat sy - 155cm & 60.5kg

  thanks.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum...doc 13/3/1014 bru2 ni sya buat D & C,teropong dan buang polip di samping itu doktor yang menjalankan proses itu juga mengambil sample...adakah mereka melakukan D & C itu disebabkan saya keguguran atau rahim sya mnebal adakah saya juga menghidapi PCOS

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum Dr..sy telah didiagnose pcos pd thn 2014,sekarang sy telah menjalani rawatan kesuburan di uitm buat kali ketiga..setelah sy mgambil clomid pd hari ke 2-5 period..sy telah mlakukn prosedur folikular tracking dan didapati tdapat ovum yg bsaiz 19 dan telah diberikn suntikn hcg ..skrg period sy telah lewat seminggu..sepatutnya 6/3/2016,tetapi ujian upt didapati masih -ve..apa yg perlu sy lakukan atau sy masih kena tunggu lagi seminggu utk mgetahui sy sudah mengandung..atau sy boleh check darah utk mengetahui sy mgandung @x(beta hcg)

  ReplyDelete